Bent u al AVG-proof?

Zoals ondertussen duidelijk is geworden, is de AVG op 25 mei in werking getreden. Deze verordening was niet volledig nieuw, de strikte naleving ervan daarentegen wel. Beter gezegd, vanaf de 25e heeft u zogeheten verantwoordingsplicht. Dit houdt in dat u moet kunnen tonen hoe u de  persoonsgegevens opslaat. In 2016 is het wetsvoorstel definitief geworden en zijn de nieuwe regels naar buiten gebracht. Hoewel niet iedereen er op dat moment mee aan de slag ging, is het wel vanaf dat moment mogelijk geweest om de nodige voorbereidingen te treffen.

Hét stappenplan om AVG-proof te worden

In een reeks van 10 artikelen hebben wij voor u beschreven hoe u zich voor kunt bereiden op de komst van de AVG. Het is zeer interessant om te weten wat de AVG nou eigenlijk voor een invloed heeft op u, als ondernemer maar ook als individu.

Nieuwe functies onder de AVG

De AVG is gericht op gegevensbescherming van individuen, op deze manier wordt de privacy verbeterd en gewaarborgd. Om dit doel te bereiken zijn er een aantal nieuwe functies ontwikkeld. Deze functies kunnen als extra activiteit van personeel worden gedaan of door een externe kracht.

Voorbeelden van deze functies zijn:

De FG is iemand die binnen de organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG. De verwerker krijgt opdracht om voor het doel dat door de verwerkingsverantwoordelijke is bepaald persoonsgegevens te verwerken. De verwerker is altijd een externe partij.

Ook zijn de rechten van alle individuen duidelijk opgesteld waardoor iedereen goed weet waar hij aan toe is. Hier moet u vanaf heden, wanneer het een acceptabel verzoek is, altijd gehoor aan geven.
Uit onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat slechts 1 op de 3 bedrijven AVG compliant is.

Twijfelt u of uw bedrijf aan de eisen van de AVG voldoet, neem dan gerust contact op met ons privacyteam of neem ons AVG stappenplan door waarin alle eisen staan aangegeven.

Privacy & Big Data: groot potentieel of groot risico? | Valegis AdvocatenSteekproef AVG